úterý 24. listopadu 2015

Zdobení vánočního stromečku


Dnes už si Vánoce nedokážeme bez krásně nazdobené jedličky, borovice nebo smrčku snad ani představit. Živé nebo umělé vánoční stromky zdobíme nejrůznějšími ozdobami, od čokoládových figurek, přes perníčky až po třpytivé světelné řetězy. Prozradíme vám, jak se stromečky zdobily za časů našich prababiček i to, jaké jsou moderní trendy.


Jak se dostal vánoční stromek do Čech 

Tradice zdobení stromečků k nám pronikla až na počátku 19. století. Opravdové vánoční stromečky se nejprve zabydlely v bohatých městských rodinách, na venkov se dostaly až o něco později. Naši předkové si tehdy spíše domů na Vánoce nosili chvojky, což byly rozsochaté větve nebo špička z jedle. Chvojku, která se věšela ke stropu špičkou dolů, zdobilo ovoce (hlavně jablka) a stuhy či papírky červené barvy. Někde byla chvojka nazdobená i hrozinkami, perníčky nebo pestrými šátky.

Skleněné vánoční ozdoby 

V době první republiky si hlavně lidé ve městech začali na vánoční stromečky kupovat krásné ozdoby z foukaného skla. Tehdy se vyráběly například barevné skleněné koule, špičky, zvonky nebo rozmanité figurky. Křehké baňky na stromeček vznikaly pomocí různých technik. Velmi rozšířená byla podmalba na sklo, která čerpala z lidových motivů. Také dnes se foukané a ručně dekorované vánoční ozdoby vyrábějí, ale už za pomoci moderních technologií.

Slaměné a dřevěné ozdoby

Velice oblíbenou variantou zdobení stromečku bylo a stále je použití slaměných ozdob (tzv. šupolek). Šikovné ruce dokáží z přírodních materiálů vytvořit výjimečné vánoční dekorace, včetně hvězdiček, sněhuláků, kominíčků, andílků a dalších motivů. Velké oblibě se dodnes těší také dřevěné vánoční ozdoby. Opět existuje možnost výběru z nejrůznějších tvarů a velikostí. Řezbáři vytvářejí dřevěné ozdobičky barevné i bez povrchové úpravy (nenalakované a nenabarvené). Ze dřeva vznikají nejen pěkné ozdoby na stromeček, ale i vánoční svícny, stojany či betlémy.



Inspirace na zdobení stromečku do moderních interiérů

Možná vás návrat k tradicím našich předků neláká a máte rádi vše, co je nové a neokoukané. Také dekorování vánočních stromečků má své módní trendy, které dokonce nesou i zajímavé názvy. Jeden ze stylů dostal například název Zamrzlá zahrada a skutečně vypadá tak, jako by přírodu začarovala sama Zimní královna.

Pokud vás tento nápad zaujal, pověste na stromeček skleněné baňky v elegantních, chladných barvách, jako je stříbrná, bílá nebo tyrkysová. V těchto barevných tónech volte i ozdobné řetězy, aby stromeček vyvolával dojem, že jej pokryla ranní jinovatka. Romantický styl můžete doplnit i svíčkami na vánoční stromek, které také budou v bílé barvě.